Buddyprogrammet

Varje år väljer ca 1200 studenter från andra länder att börja studera på Linnéuniversitetet, antingen som programstudenter eller för utbytesstudier. Tack vare ett gott samarbete mellan Linnékåren, Linnéuniversitetet och ESN-sektionerna i Kalmar och Växjö kan inresande studenter erbjudas aktiviteter och stöd som gör det lättare att känna sig välkommen på sin nya studieort.

Vem som helst som studerar vid Linnéuniversitetet kan bli buddy i Kalmar eller Växjö. Det viktiga är att ha ett intresse för människor med olika synsätt från andra länder och kulturer. Läsåret 19/20 deltog studenter från mer än sjuttio länder.

buddyprogrammet

”Det roligaste jag gjort”

"Viktigt att ge en internationell student ett fint välkomnande”

”Buddyprogrammet har breddat mitt nätverk”

"Jag bara önskar att jag vetat om detta från början av mina studier”

Inför att flytta utomlands, på kort eller längre sikt, finns många frågor och funderingar som det känns bäst att kunna ställa till en student på plats. Varför tar vi svenskar av oss skorna när vi besöker någons hem? Varför vurmar vi så mycket för IKEA? Och kanske den vanligaste frågan: Varför pratar vi så mycket om vädret???

Buddyprogrammet handlar om att ge en internationell student en bra start, att ta en fika och förklara typiskt svenska eller lokala företeelser och beteenden, kanske följa med till ICA och köpa mjölk (istället för fil!) Buddyprogrammet inspirerar och leder till nya och fler kontakter och kanske även till egna utlandsstudier. Ibland leder matchningarna till mångårig kontakt, ibland till kärlek!

Så här går det till

1. Anmäl dig på https://buddyprogram.lnu.se

2. Du får en inbjudan till en buddyintroduktion via mejl.

3. Du blir matchad

4. Ta kontakt med din nya buddy!

Har du frågor om buddyprogrammet?

Kontakta vår internationella studentkoordinator Karin!