Buddy-programmet

Varje år väljer ca 1200 studenter från andra länder att börja studera på Linnéuniversitetet, antingen som programstudenter, fristående kurser eller för utbytesstudier. Tack vare ett gott samarbete mellan Linnékåren, Linnéuniversitetet och föreningar i Kalmar och Växjö kan inresande studenter erbjudas aktiviteter och stöd som gör det lättare att känna sig välkommen på sin nya studieort.

Vem som helst som studerar vid Linnéuniversitetet kan bli buddy i Kalmar eller Växjö. Det viktiga är att ha ett intresse för människor med olika synsätt från andra länder och kulturer. Läsåret 19/20 deltog studenter från mer än sjuttio länder.

Det roligaste jag gjort

Viktigt att ge en internationell student ett fint välkomnande

Buddyprogrammet har breddat mitt nätverk

Jag bara önskar att jag vetat om detta från början av mina studier

Inför att flytta utomlands, för en kortare eller längre period, finns många frågor och funderingar som det känns bäst att kunna ställa till en student på plats. Varför tar vi svenskar av oss skorna när vi besöker någons hem? Varför vurmar vi så mycket för IKEA? Varför är svenskar reserverade? Och kanske den vanligaste frågan: Varför pratar vi så mycket om vädret?

Buddy-programmet handlar om att ge en internationell student en bra start, att ta en fika och förklara typiskt svenska eller lokala företeelser och beteenden, kanske följa med till ICA och köpa mjölk (istället för fil!). Buddy-programmet inspirerar och leder till nya och fler kontakter och kanske även till egna utlandsstudier, jobb eller praktik utomlands.

Så här ansöker du

1. Anmäl dig på https://buddyprogram.lnu.se

2. Du får en inbjudan till en buddyintroduktion via mejl.

3. Du blir matchad

4. Ta kontakt med din newbie (nya student)!

Har du frågor om buddyprogrammet?

Kontakta vår studentkoordinator Karin!