NY STUDENT

Välkommen som student vid Linnéuniversitetet, och förhoppningsvis också som medlem i Linnékåren!

Som ny student är det en del att hålla koll på. Här kan du läsa mer om vad Linnékåren gör och hur vi kan hjälpa dig. Linnékårens viktigaste uppgift är att representera studenter vid Linnéuniversitetet gentemot universitetet och det omgivande samhället. Vi vill att din studietid ska vara positiv och utvecklande. Söker du info om bostad? Vill du hitta studentföreningar och roliga studentaktiviteter? Vill du veta mer om ditt nya campus? Ett riktigt bra sätt att få upp ögonen för vad Växjö har att erbjuda är att ansöka om Ny i Växjö. Mer om vad Kalmar som studentstad har att erbjuda kan du se här.

Som medlem i Linnékåren kan du ta del av våra förmåner och rabatter, liksom våra events med hjälp av vår medlemsapp Hitract. Läs mer om medlemskapet här. Se videon här nedanför för att se hur kåren finns med dig i alla delar av din studietid!

Snabblänkar

Information

Under introduktionsveckorna får du lära känna dina nya klasskompisar samtidigt som du bekantar dig med din nya universitetsstad och har grymt kul på köpet. Många studenter beskriver introt som något av det roligaste under hela deras studietid!

Det är utbildningsföreningarna tillsammans med kåren som har ansvaret för introduktionen. Du kommer inför terminsstart att bli kontaktad av den förening du tillhör och få all info du behöver.

Skulle du inte bli kontaktad av din förening kan du hitta kontaktuppgifter till föreningarna här. Under varje utbildningsförenings logga står det vilka program föreningen har.

Under sidan På Gång kan du få information om de aktiviteter som vi på kåren anordnar, ex. välkomstmässorna.   

Under Linnékåren finns ett brett utbud av föreningar som är öppna för alla studenter. Du hittar säkert något som matchar just dina intressen!

Läs mer om de olika föreningarna här.

Det finns olika möjligheter att engagera sig och påverka studentlivet. Du kan gå med i en styrelse eller i ett utskott. Du kan påverka dina studier eller studiemiljö genom att bli studentrepresentant eller studerandeskyddsombud. Är du intresserad av internationella kontakter kan du bli buddy till en internationell student.

Här kan du läsa mer om studentengagemang.

Vi arrangerar Välkomstmässan i Växjö en gång varje terminsstart, och Välkomstmässan i Kalmar i början av höstterminen. Syftet är att du som student ska lära känna studentlivet, din nya studentstad samt det utbud som företag, föreningar och myndigheter erbjuder.

Mässorna är mycket populära både hos utställare och studenter. Besöksantalet brukar ligga på ca 3000-5000 studenter, såväl nya som nuvarande. Antalet utställare är cirka 45 i Kalmar och 70-90 i Växjö.

Info om höstens mässor kommer att läggas upp på sidan På Gång närmare terminsstart. 

Det finns rättigheter och skyldigheter du förväntas känna till, följa och utnyttja dig av. Sätt dig särskilt in i reglerna om fusk och plagiat! Diskutera dem med din lärare eller hör av dig till oss om du har frågor eller behöver råd och stöd.

Ta del av dina rättigheter här.

Att bibehålla en god hälsa som student är såklart viktigt, både för att lyckas med dina studier men även för ditt allmänna välmående. Det gäller både den mentala och den fysiska hälsan, som ju många gånger hänger ihop!

Studenthälsan är en avdelning på universitetet som sysslar med just det, studenters hälsa och välmående. Till deras kuratorer kan du vänta dig om du är stressad, orolig eller nedstämd och behöver någon att prata med. De erbjuder fysiska samtal på båda orterna eller digitalt via telefon eller zoom. De jobbar även med gratis studentaktiviteter så som föreläsningar, seminarier och lunch-yoga. 

Olympen är Växjö Campus egna träningscenter och erbjuder ett välutrustat gym, gruppträning och bollsportsaktiviteter. Du som är medlem i kåren får 200 kr rabatt om du tecknar ett årskort. Som student har du dessutom halva priset på medlemsavgiften. Läs mer om vårt samarbete med Olympen här! 

Söker du bostad? Registrera dig hos fler bostadsbolag för att öka dina chanser att hitta ett boende som passar dig. Besök sidan Bostadsinfo

Där hittar du även Linnékårens Bostadsportal där privatpersoner kan lägga in annonser om rum och lägenheter som hyrs ut.

Lär känna din nya stad!

Växjö

Student i Växjö (Info från Växjö kommun)

Länstrafiken Kronoberg

Välkomstpaket för nya studenter – Ny i Växjö

Kalmar

Student i Kalmar (Info från Kalmar kommun)

Kalmar Länstrafik

Shoppingguide

Det är viktigt att skaffa en hemförsäkring även till ditt studentboende!

Läs mer om hemförsäkringar och jämför priser på hemförsäkringstudent.nu.

På båda orterna finns det Facebookgrupper för dig som student. Här kan du få information om allt möjligt som rör studentlivet. 

Växjö

Växjö Campus

Kalmar

LNU student Kalmar

Båda orter

Linnéuniversitetet Köp- och sälj

Välkomsthälsningar

Pandemin satte tyvärr stopp för våra populära välkomstmässor där du som nu student får upptäcka din nya studentstad. Istället har vi i år låtit företag, myndigheter och föreningar spela in filmer där de förklarar vad de har att erbjuda och hur du som student kan ta del av erbjudanden eller engagera dig. Klicka på rull-listen under filmerna för att se länk till respektive organisation. 

Kalmar

Växjö

Hittar du inte det du söker här på vår hemsida?

Du är välkommen att kontakta oss på mejl, telefon, facebook eller fyll i formuläret så svarar vi dig så snart vi kan.
MÅN-FRE 09:00 - 11:30

Information