Linnékåren är en HBTQI-diplomerad verksamhet 

Så behåller du en god hälsa under Corona-tider

Tidigare har vi gett tips på hur du bäst lyckas med studier på distans, och vi hoppas att de kommer väl till pass. Nu fokuserar vi på din hälsa, som ju påverkas av att samhället återigen stängs ned och att människor uppmuntras att hålla avstånd och umgås med så få som möjligt.

Det är sedan tidigare ett faktum att Sverige har flest singelhushåll i världen så det finns troligtvis många ensamma människor därute just nu. Många är avskurna från sina föräldrar, syskon och/eller nära vänner.

Här följer några tips på hur du kan hantera din ensamhet, oro eller frustration över vad Corona fört med sig och hur viruset förändrat och fortsätter att förändra vardagen.

Njut utomhus och fortsätt röra på dig
 • Försök att behålla ditt vanliga träningsschema även om det där loppet eller matchen du såg fram emot blivit inställt. Du kommer att må bättre både fysiskt och psykiskt och din prestationsförmåga i hemmapluggandet ökar.
 • Trött på din vanliga promenad- eller joggingrunda? Vi tipsar om naturkartan.se där du kan hitta nya områden att utforska när social distansering blivit det nya att förhålla sig till. Bor du i Kalmar kan du titta här och här för inspiration.
 • Gymmet ska vi ju hålla oss ifrån i dagsläget! Då kan du titta på dessa övningar där naturen kan användas som gym: Länk
 • Sök på nätet efter offentlig konst. Bland annat har Kalmar Kommun listat sina konstverk och många är utomhus. Då kan man ha ett mål med sina promenader.
 • Yoga är bra både för kropp och knopp. Varför inte köra ett lunch-pass? Det finns flera konton med gratis yogaklasser på Youtube. Här är ett av dem

Slukas inte av nyhetsrapporteringen och välj dina medier med omsorg
 • Bestäm en tidpunkt under dagen när du läser nyheter, resten av dagen gör du annat.
 • Läs nyheter från betrodda källor så som Folkhälsomyndigheten, Regeringen , Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och 1177. Undvik att bara scrolla genom sociala medier!
 • Litar du inte på våra goda råd? Det är konstaterat enligt WHO att det pågår en infodemi, d.v.s. att felaktig information om coronaviruset sprids i snabb takt. WHO har inlett ett samarbete med What’s App för att säkerställa tillgången på adekvat information: Länk

Sluta inte umgås – umgås digitalt
 • Modern teknologi har kommit långt och även i dessa tider kan man ju faktiskt umgås nästan som vanligt utan att behöva befinna sig på samma geografiska plats som sina vänner. Rigga upp mobilen eller datorn och ha middagsbjudning med ditt kompisgäng, fika med en förälder eller titta på tv med din brorsa. Varför inte ringa någon av dina gamla släktingar som sitter isolerad?
 • Bara för att dina kompisar sitter på varsin kammare betyder det inte att ni behöver skippa filmkvällen. Ett tips är att ladda ner Chrome-tillägget Netflix Party så kan ni titta på film och tv-serier tillsammans. Ni kan chatta samtidigt som ni kollar och behöver en springa iväg så pausas det för alla så att ingen kan tjuvkolla.
 • Ett annat tips är en digital spelkväll genom appen Houseparty. Här kan upp till 8 personer befinna sig i samma “rum” och spela sällskapsspel som frågesport, pictionary, musikquiz och charader.
 • Bara för att du inte kan resa betyder det inte att du inte kan uppleva! I appen Google Arts & Culture kan man besöka 500 museum virtuellt. Till exempel Van Gogh-museet i Amsterdam och Louvren i Paris. Ta med en kompis på besöket genom att avtala en tid och besök samma museum vid samma tid och ring sedan upp kompisen och prata om intrycken.
  Tillägget Netflix party och appen Houseparty
  Tillägget Netflix party och appen Houseparty
Om du behöver någon att prata med
 • Om du fastnar i dåliga tankar kan det vara bra att veta att det finns hjälp att få och personer att vända sig till. Studenthälsan erbjuder samtalsstöd och rådgivning och har öppet för telefonsamtal och vissa fysiska besök. Läs hur du kontaktar dem här
 • Det finns även många telefonlinjer vid behov, t ex för att få råd och stöd i en specifik fråga. Upplever du våld i hemmet, har frågor om alkoholvanor eller är orolig för en anhörig. Du kan se alla telefonlinjer och chattar här

Vill du göra något för någon annan?
 • Röda Korset letar efter volontärer som kan hjälpa människor som sitter i karantän med enklare inköp, hundpromenader m.m. Här hittar du mer information.
 • God Hjälp hjälper äldre och riskgrupper att handla mat och apoteksvaror.
 • Även Hyresgästföreningen har ett nystartat initiativ för att hjälpa äldre.

Fler länkar:

Dela nyheten:

Senaste nyheterna