Trygghet Kalmar

Välkommen till trygghetssidan för studenter i Kalmar. Om du eller någon i din närhet behöver akut hjälp, ring omedelbart 112.

Linnékåren samverkar med Kalmar kommun, Linnéuniversitetet, Kalmarhem och övriga relevanta aktörer för att göra Kalmar så tryggt som möjligt. Kontakta oss gärna om du har idéer kring hur vi tillsammans kan göra Kalmar till en tryggare stad.

Kontakt med polis

Om du behöver kontakta polisen kan du ringa 112 vid akuta nödfall eller 114 14 för tips eller att rapportera en händelse i efterhand. Det går även att rapportera brott i efterhand via polisens hemsida (https://polisen.se/utsatt-for-brott/). Det är väldigt viktigt att rapportera brott och är något som uppmuntras starkt från Linnékåren. 

Kommunen och hyresvärdarnas arbete

Kalmar kommun arbetar brottsförebyggande och trygghetsskapande i tätt samarbete med polisen, bland annat för att motverka gängkriminalitet. Sedan 2022 har Kalmar kommun en anställd välfärdsstrateg som arbetar specifikt för att förebygga välfärdsbrott och skapa trygga strukturer i staden. Kalmar kommuns trygghetsnummer är öppet dygnet runt. Hit kan du som privatperson vända dig med frågor som rör trygghet: 010-3570800

Hyresvärdarna kan hjälpa till om du upplever trygghetsproblem i ditt bostadsområde, t.ex. med dålig gatubelysning, osäkerhet i trapphuset eller att det finns människor i området som beter sig avvikande.

Övriga resurser

Brottsofferjouren i södra Kalmar län (BOJ) är en ideell förening som erbjuder stöd, vägledning och information till dig som brottsoffer. Även anhöriga till brottsoffer eller vittnen är varmt välkomna att höra av sig.

Välkommen till Brottsoffermyndigheten | Brottsoffermyndigheten

  • En bra sida för dig som undrar hur du ska gå till väga när du anmäler ett brott.

RFSL Stödmottagning – RFSL : RFSL

  • En brottsofferjour speciellt för homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt-personer) . Om du exempelvis blivit utsatt för ett hatbrott kan du ringa eller maila till RFSL:s brottsofferjour för att få råd och stöd. 

Kvinno- och ungdomsjouren Kalmar

  • Hit kan du vända dig om du blivit utsatt för brott och behöver hjälp och stöd. Du hittar kontaktuppgifter på deras webb.

Kvinnofridslinjen 

  • Stödtelefon för dig som är utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss.

Hjälpresurser på universitetet

Linnékåren arbetar i nära samarbete med Studenthälsan som kan ge råd och stöd om du går igenom en tuff tid, utsatts för brott eller känner dig otrygg i vardagen Studenthälsan | lnu.se.

Generella tips för att öka tryggheten som individ.

  • Lär känna din stad: Ta dig tid att utforska Kalmar och lära dig var olika byggnader och platserär belägna. Detta kan hjälpa dig att känna dig säkrare och bättre orienterad i staden.
  • Gå alltid med en vän, särskilt på kvällen eller natten.
  • Håll din mobiltelefon laddad och ha nödnumret 112 lättillgängligt.
  • Lås alltid ditt rum och lägenhet när du lämnar.
  • Om du bor på bottenplan se till att ha stängda fönster när du lämnar lägenheten. 
  • Se till att dörrar till förråd och miljöhus hålls låsta. Ställ inte upp porten till huset för att undvika att obehöriga kan komma in. 
  • Låna inte ut din nyckel till någon annan.

Genvägar

Ny student
Som ny student i Kalmar får du möjlighet att utforska en livlig stad med ett rikt studentliv och fina omgivningar.
Välkomstpaket
Ett välkomstpaket för dig som är ny i Kalmar värt minst 1000kr
Sälj kurslitteratur
I Kalmar kan du sälja din begagnade kurslitteratur via Campus bokhandeln.

Har du frågor?

Kontakta oss på mejl, telefon, facebook eller fyll i formuläret så svarar vi dig så snart vi kan
MÅN-FRE 09:00 - 11:30