Trygghet växjö

Välkommen till trygghetssidan för studenter i Växjö. Om du eller någon i din närhet behöver akut hjälp, ring omedelbart 112. För att göra campus till en så trygg plats som möjligt, samarbetar Samverkan för trygghet med Linnékåren, Linnéuniversitetet, Växjö Kommun, Kommunpolisen och hyresvärdarna Vidingehem, Heimstaden, K2A och Stubor. De sprider kunskap och information, genomför trygghetsvandringar, bistår med bidrag för att öka tryggheten på campus i Växjö.

Kontakt med polis

Om du behöver kontakta polisen kan du ringa 112 vid akuta nödfall eller 114 14 för tips eller att rapportera en händelse i efterhand. Det går även att rapportera brott i efterhand via polisens hemsida (https://polisen.se/utsatt-for-brott/). Det är väldigt viktigt att rapportera brott och är något som uppmuntras starkt från Linnékåren. 

Kommunen och hyresvärdarnas arbete

Växjö kommun arbetar aktivt med trygghetssamverkan för att skapa en tryggare miljö för invånarna i staden. Detta innebär att olika aktörer såsom polisen, kommunen och civilsamhället samarbetar för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Om du har blivit utsatt för ett brott, kan du få stöd och hjälp från kommunens stöd- och omsorgstjänster Brott och straff – Växjö kommun (vaxjo.se).

Hyresvärdarna kan också hjälpa till om du upplever trygghetsproblem i ditt bostadsområde, t.ex. med dålig gatubelysning, osäkerhet i trapphuset eller eller att det finns människor i området som beter sig konstigt.

Övriga resurser

Våldsutsatt – Växjö kommun (vaxjo.se)

 • Om du har blivit utsatt för våld i din relation hänvisas du till sidan här.

Välkommen till Brottsoffermyndigheten | Brottsoffermyndigheten

 • En bra sida för dig som undrar hur du ska gå till väga när du anmäler ett brott.

Brottsofferjouren – Stöd för brottsoffer, vittnen & anhöriga

 • Ett riksförbund som du kan kontakta om du vill ha någon att prata med när du blivit utsatt för brott. De har även samlat berättelser från andra brottsoffer. 

RFSL Stödmottagning – RFSL : RFSL

 • En brottsofferjour speciellt för homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt-personer) . Om du exempelvis blivit utsatt för ett hatbrott kan du ringa eller maila till RFSL:s brottsofferjour för att få råd och stöd. 

Kvinnojouren Blenda – För ett jämställt samhälle fritt från våld

 • Hit kan du vända dig om du blivit utsatt för brott och behöver hjälp och stöd. Du hittar kontaktuppgifter på deras webb.

Kvinnofridslinjen 

 • Stödtelefon för dig som är utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss.

Hjälpresurser på Campus

Linnékåren arbetar i nära samarbete med Studenthälsan som kan ge råd och stöd om du går igenom en tuff tid, utsatts för brott eller känner dig otrygg i vardagen Studenthälsan | lnu.se.

På campus finns Vi Går Tillsammans (V.G.T) som nattvandrar två gånger i veckan och hjälper gärna dig hem på pubarnas öppetkvällar. De kan nås via webb.vgt@gmail.com eller 073-2473838. 

I Växjö finns även Trygga som är finansierat av kommunen och näringslivet. De brukar vara ute och patrullera och nattvandra i vissa delar av stan, bl.a. på Campus. Trygga kan nås på 072-322 44 31 men du kan även skriva till (trygga@vaxjocharity.se).  

Generella tips för att öka tryggheten som individ.

 • Lär känna campusområdet: Ta dig tid att utforska campus och lära dig var de olika byggnaderna och platserna är belägna. Detta kan hjälpa dig att känna dig säkrare och bättre orienterad på campus.
 • Gå alltid med en vän, särskilt på kvällen eller natten.
 • Håll din mobiltelefon laddad och ha nödnumret 112 lättillgängligt.
 • Lås alltid ditt rum och lägenhet när du lämnar.
 • Om du bor på bottenplan se till att ha stängda fönster när du lämnar lägenheten. 
 • Se till att dörrar till förråd och miljöhus hålls låsta. Ställ inte upp porten till huset för att undvika att obehöriga kan komma in. 
 • Låna inte ut din nyckel till någon annan.

Genvägar

Ny student
Växjö erbjuder en inspirerande miljö för nya studenter, med ett grönt campus och ett aktivt studentliv.
Välkomstpaket
Ett välkomstpaket för dig som är ny i Växjö värt minst 1000kr

Har du frågor?

Kontakta oss på mejl, telefon, facebook eller fyll i formuläret så svarar vi dig så snart vi kan
MÅN-FRE 09:00 - 11:30