Linnékåren är en HBTQI-diplomerad verksamhet 

Bostadsinfo

Välkommen till Kalmar!

Till dig som söker boende i Kalmar i samband med dina studier så har vi sammanställt en guide om hur du hittar boende, vilka regler som gäller och vad som är värt att tänka på. Här nedanför kan du läsa mer om Kalmarhems bostadsgaranti och information om andra bostadsbolag och hyresvärdar.

Genvägar

Som student på Linnéuniversitetet har du tillgång till vårt bostadstorg där privatpersoner kan lägga in annonser om rum och lägenheter som hyrs ut.

Hittar du inget på vår bostadsportal läs igenom vår guide och besök de webbplatser vi föreslår för information om kösystem, registrering och bostadsportaler. Kontakta respektive företags kundtjänst för mer specifik information.

BÖRJA TIDIGT och var ihärdig!

Börja planera för framtida boende så fort du bestämt dig för att studera på Linnéuniversitetet. Lämna inte sökandet till sista minuten då det kan innebära att du tvingas acceptera enbart en dyrare lägenhet än vad du tänkt dig. Var hela tiden aktiv i ditt sökande efter bostad och kontakta samtliga bostadsbolag m.m. 

Studentbostäder

För förstagångstudenter vid Linnéuniversitetet gäller bostadsgaranti på Kalmarhems studentbostäder från juli till september inför höstterminen och från november till januari/februari inför vårterminen. För att omfattas av garantin måste du uppfylla en del krav som du kan läsa mer om här. Viktigt att tänka på är att du aktivt måste söka minst en (1) bostad hos Kalmarhem vid varje webbpubliceringstillfälle från det att du har blivit antagen och tackat ja till ditt antagningsbesked på antagning.se. 

Du kan omfattas av garantin även om du läser basår på Linnéuniversitetet, men tänk på att du måste du mejla Kalmarhem ditt studieintyg i god tid innan garantiperioden börjar.

Det finns andra hyresvärdar som tillhandahåller studentbostäder i Kalmar. Du måste själv kontakta dem via antingen intresseanmälan, email eller telefon. I nuläget rekommenderar vi följande hyresvärd som alternativ till Kalmarhem.  

Vanliga bostäder

Det finns såklart andra bostäder som inte kräver att man är student. Nedanför tillhandahåller vi en länk till flera olika alternativ i Kalmar. Värt att tänka på är att dessa hyresvärdar kan kräva löneintyg eller andra bevis på fast inkomst. 

Andrahandsuthyrning, möblerat boendet etc.  

Linnékåren har en egen bostadsportal som är öppen för alla studenter där privata personer lägger ut annonser gällande andrahandsuthyrning eller lediga rum. Här krävs ingen registrering utan du kontaktar själv de personer som lägger ut bostadsannonser via email eller telefon.  

Ytterligare tips inom den här kategorin är Blocket! Där är det bra att både söka på befintliga annonser om lediga boenden, men också att du lägger ut en annons som bostadsökande med lite information om dig själv där sedan privata hyresvärdar istället tar kontakt med dig om de har något boende som är aktuellt. 

Vi kan även tipsa om olika Facebookgrupper för lägenhetsuthyrning. Likt Blocket, annonserar medlemmar i dessa om både lediga lägenheter, rum och andrahandsuthyrning. Det är även många som skriver inlägg om att de letar efter bostad där, speciellt vid höstterminens början. Ni hittar några av grupperna nedanför.

Korttidsboende

Finner du dig i en situation där du måste ha tak över huvudet snabbt eller kanske behöver någonstans att bo innan du hittar en annan bostad har vi en del alternativ vi kan rekommendera.

Det är viktigt att tänka på säkerheten, kostnaden och läget (närheten till campus och bussförbindelser) i sökandet av korttidsboende. Det är också viktigt att vara beredd på att boendet kanske inte är det mest bekväma eller lyxiga, men det kan vara en nödvändig lösning för att få tak över huvudet på kort sikt. 

Viktigt att tänka på

Budget: Bestäm din budget för hyran och se till att den är realistisk för din ekonomi. Tänk också på andra kostnader som kan ingå, såsom el, vatten, sophantering, internet och kabel-TV.

Kontrakt: Läs igenom hyreskontraktet noggrant och se till att du förstår alla villkor och regler innan du undertecknar det. Tänk på hyresperiod, uppsägningstid, hyreshöjningar, deposition och ansvarsfördelning för eventuella skador.

Lägenhetens skick: Inspektera lägenheten noggrant innan du hyr den och notera eventuella skador eller brister. Ta också reda på om alla apparater fungerar som de ska.

Läget: Tänk på läget och dess närhet till campus, kollektivtrafik, affärer och andra bekvämligheter. Tänk också på säkerheten i området.

Hyresvärd: Ta reda på vem som är hyresvärd och vad deras rykte är. Fråga också tidigare hyresgäster om deras erfarenheter av att hyra från samma hyresvärd. Se upp för oseriösa hyresvärdar då bedrägeribrott ökar i Sverige!

Hyresvärdarna kan också hjälpa till om du upplever trygghetsproblem i ditt bostadsområde, t.ex. med dålig gatubelysning,osäkerhet i trapphuset eller eller att det finns människor i området som beter sig konstigt.

Trygghet: Det är viktigt att känna sig trygg under sina studier därför har vi skapat en trygghetssida med tips och saker som är värda att tänka på för att öka just din trygghet Trygghetssida – Linnékåren (linnek.se)

Terminsstart: Det är värt att hålla koll på när terminen startar för just dig. Så du kan planera och ha koll på när du behöver en bostad. Terminstiderna går att hitta på följande sida Terminstider | lnu.se

Skydda dig själv mot bedrägeri

Var medveten om bedrägerimetoder: Lär dig om olika typer av bedrägerimetoder som används inom lägenhetsbedrägerier, till exempel falska annonser, kopierade annonser, överprissatta lägenheter eller att hyresvärden begär att betalningar ska ske genom osäkra eller ovanliga metoder. Ju mer medveten du är om dessa metoder, desto bättre rustad är du för att undvika att bli lurad.

Mer info finns på polisens hemsida

Rapportera misstänkta aktiviteter: Om du tror att du har stött på ett fall av lägenhetsbedrägeri eller om du har blivit lurad, rapportera det till lokala myndigheter eller polisen så snart som möjligt. Genom att anmäla bedrägerier hjälper du till att skydda andra från att bli offer och ökar chansen att bedragarna blir stoppade.

Mer info finns på polisens hemsida

Har du frågor om bostad?

Kontakta oss på mejl, telefon, facebook eller fyll i formuläret så svarar vi dig så snart vi kan
MÅN-FRE 09:00 - 11:30