Bostadsinfo

Välkommen till Kalmar!

Till dig som söker boende i Kalmar i samband med dina studier så har vi sammanställt en guide om hur du hittar boende, vilka regler som gäller och vad som är värt att tänka på. Här nedanför kan du läsa mer om hur Kalmarhems bostadsgaranti fungerar och information om andra bostadsbolag och hyresvärdar

Genvägar

Som student på Linnéuniversitetet har du tillgång till vårt bostadstorg där privatpersoner kan lägga in annonser om rum och lägenheter som hyrs ut.

Hittar du inget på vår bostadsportal läs igenom vår guide och besök de webbplatser vi föreslår för information om kösystem, registrering och bostadsportaler. Kontakta respektive företags kundtjänst för mer specifik information.

BÖRJA TIDIGT och var ihärdig!

Börja planera för framtida boende så fort du bestämt dig för att studera på Linnéuniversitetet. Lämna inte sökandet till sista minuten då det kan innebära att du tvingas acceptera enbart en dyrare lägenhet än vad du tänkt dig. Var hela tiden aktiv i ditt sökande efter bostad och kontakta samtliga bostadsbolag m.m 

Skapa ett konto på Kalmarhem för studier i Kalmar

För förstagångstudenter vid Linnéuniversitetet i Kalmar gäller bostadsgaranti som tillhandahålls av Kalmarhem.

För att omfattas av studentbostadsgarantin måste du uppfylla följande krav: 

  • Du ska vara nyantagen till minst 30 HP/ termin på Linnéuniversitetet, studieort Kalmar.
  • Du ska inte ha studerat på Högskolan i Kalmar / Linnéuniversitetet med studieort Kalmar tidigare (OBS! För dig som tidigare studerat på LNU med studieort Växjö gäller alltså studentbostadsgarantin).
  • Du måste aktivt söka minst en (1) bostad hos Kalmarhem vid varje webbpubliceringstillfälle från det att du har blivit antagen och tackat ja till ditt antagningsbesked på antagning.se. 
  • Du ska inte vara folkbokförd eller bo i Kalmar kommun.
  • Du ska skriva dig i Kalmar kommun när du fått ditt bostadsavtal.
  • Ditt personnummer ska innehålla 12 siffror.

Du omfattas av garantin även om du läser basår på Linnéuniversitetet, men du behöver även uppfylla de ordinarie kraven för studentbostadsgarantin enligt ovan. Tänk på att du behöver mejla Kalmarhem ditt studieintyg i god tid innan garantiperioden startar då utbildningen inte registreras per automatik i systemet mellan LNU och Kalmarhem.

För mer info se Kalmarhems hemsida.

Ett viktigt första steg är dock att du registrerar dig hos dem så att du både samlar kö-poäng samt kan ta del av bostadserbjudanden som faller inom garantin.  

Det finns andra hyresvärdar utöver Kalmarhem som alternativ, som du själv måste kontakta via antingen intresseanmälan, email eller telefon – på grund av det föreslår vi även följande studentbostäder som alternativ. 

Vanliga bostäder

Det finns såklart icke studentbostäder som kan vara alternativ till någon som antingen inte hittar en studentbostad eller inte vill bo nära campus. Nedanför tillhandahåller vi en länk till flera olika alternativ i Kalmar. Värt att tänka på är att dessa hyresvärdar ofta kräver löneintyg eller dylikt. 

Andrahandsuthyrning, möblerat boendet etc.  

Linnékåren har en egen bostadsportal som är öppen för alla studenter där privata personer lägger ut annonser gällande andrahandsuthyrning eller lediga rum. Här krävs ingen registrering utan du kontaktar själv de personer som lägger ut bostadsannonser via email eller telefon.  

Ytterligare tips inom den här kategorin är Blocket! Där är det bra att både söka på befintliga annonser om lediga boenden, men också att du lägger ut en annons som bostadsökande med lite information om dig själv där sedan privata hyresvärdar istället tar kontakt med dig om de har något boende som är aktuellt. 

Vi kan även tipsa om olika Facebookgrupper för lägenhetsuthyrning. Likt Blocket, annonserar medlemmar i dessa om både lediga lägenheter, rum och andrahandsuthyrning. Det är även många som skriver inlägg om att de letar efter bostad där, speciellt vid höstterminens början. Ni hittar några av grupperna nedanför.

Korttidsboende

Finner du dig i en situation där du måste ha tak över huvudet snabbt eller kanske behöver någonstans att bo innan du hittar en annan bostad har vi en del alternativ vi kan rekommendera.

Det är viktigt att tänka på säkerheten, kostnaden och läget (närheten till campus och bussförbindelser) i sökandet av korttidsboende. Det är också viktigt att vara beredd på att boendet kanske inte är det mest bekväma eller lyxiga, men det kan vara en nödvändig lösning för att få tak över huvudet på kort sikt. 

Viktigt att tänka på

Budget: Bestäm din budget för hyran och se till att den är realistisk för din ekonomi. Tänk också på andra kostnader som kan ingå, såsom el, vatten, sophantering, internet och kabel-TV.

Kontrakt: Läs igenom hyreskontraktet noggrant och se till att du förstår alla villkor och regler innan du undertecknar det. Tänk på hyresperiod, uppsägningstid, hyreshöjningar, deposition och ansvarsfördelning för eventuella skador.

Lägenhetens skick: Inspektera lägenheten noggrant innan du hyr den och notera eventuella skador eller brister. Ta också reda på om alla apparater fungerar som de ska.

Läget: Tänk på läget och dess närhet till campus, kollektivtrafik, affärer och andra bekvämligheter. Tänk också på säkerheten i området.

Hyresvärd: Ta reda på vem som är hyresvärd och vad deras rykte är. Fråga också tidigare hyresgäster om deras erfarenheter av att hyra från samma hyresvärd. Se upp för oseriösa hyresvärdar då bedrägeribrott ökar i Sverige!

Hyresvärdarna kan också hjälpa till om du upplever trygghetsproblem i ditt bostadsområde, t.ex. med dålig gatubelysning,osäkerhet i trapphuset eller eller att det finns människor i området som beter sig konstigt.

Trygghet: Det är viktigt att känna sig trygg under sina studier därför har vi skapat en trygghetssida med tips och saker som är värda att tänka på för att öka just din trygghet Trygghetssida – Linnékåren (linnek.se)

Terminsstart: Det är värt att hålla koll på när terminen startar för just dig. Så du kan planera och ha koll på när du behöver en bostad. Terminstiderna går att hitta på följande sida Terminstider | lnu.se

Har du frågor om bostad?

Kontakta oss på mejl, telefon, facebook eller fyll i formuläret så svarar vi dig så snart vi kan
MÅN-FRE 09:00 - 11:30