Bostadsinfo växjö
Välkommen till Växjö!
Söker du boende i Växjö? Vi har sammanställt en guide som kan hjälpa dig. Här hittar du information om vilka regler som gäller och vad som bra att tänka på. Här nedanför kan du läsa mer om hur Boplats Växjö fungerar och få information om andra bostadsbolag och hyresvärdar.
Linnékårens Bostadstorg
Som student på Linnéuniversitetet har du tillgång till vårt bostadstorg där privatpersoner kan lägga in annonser om rum och lägenheter som hyrs ut.
Hittar du inget på vår bostadsportal läs igenom vår guide och besök de webbplatser vi föreslår för information om kösystem, registrering och bostadsportaler. Kontakta respektive företags kundtjänst för mer specifik information.
BÖRJA TIDIGT och var ihärdig!
Börja planera för framtida boende så fort du bestämt dig för att studera på Linnéuniversitetet. Lämna inte sökandet till sista minuten då det kan innebära att du tvingas acceptera en dyrare lägenhet än vad du tänkt dig. Var aktiv i ditt sökande efter bostad och kontakta flera samtliga bostadsbolag för att öka dina chanser att få ett bra boende.
Skapa ett konto på Boplats Växjö för studier i Växjö
Boplats Växjö har det största beståndet av studentlägenheter. Du kan ställa dig i studentbostadskön som är gratis, eller i den vanliga bostadskön som är gratis första året men som kräver en årlig avgift därefter. Då det alltid blir väldigt stor konkurrens om studentbostäder efter antagningsbeskeden kommit inför höstterminerna är det bra att skapa ett konto på Boplats så fort du börjar planera för att studera vid Linnéuniversitetet i Växjö för att så snart som möjligt börja samla kö-poäng. Läs mer om Boplats Växjö på Studentbostadskön (vaxjo.se)
Det finns flera bostadsbolag med hyresrätter för studenter som inte är kopplade till Boplats. Du behöver alltså kontakta varje bolag, utöver att du registrerar dig på Boplats. Det kan du göra med en intresseanmälan, eller mejla eller ringa. Vi rekommenderar:
Vanliga bostäder
Det finns såklart vanliga hyresrätter som kan vara ett alternativ till den som antingen inte hittar en studentbostad eller inte vill bo nära campus. Nedanför hittar du länkar till flera bolag som inte har studentbostäder. Värt att tänka på är att dessa hyresvärdar kan kräva löneintyg eller dylikt.
Andrahandsuthyrning, möblerat boendet etc.
Linnékåren har en egen bostadsportal som är öppen för alla studenter där privata värdar lägger ut annonser om andrahandsuthyrning eller lediga rum. Här krävs ingen registrering utan du kontaktar själv de personer som lägger ut bostadsannonser via email eller telefon.
Ytterligare tips inom den här kategorin är Blocket! Där är det bra att både söka på befintliga annonser om lediga boenden, men också att du lägger ut en annons som bostadsökande med lite information om dig själv. Då kan privata hyresvärdar ta kontakt med dig om de har något boende som passar dig.
Vi kan även tipsa om olika Facebookgrupper för lägenhetsuthyrning. Likt Blocket, annonserar medlemmar i dessa om både lediga lägenheter, rum och andrahandsuthyrning. Det är även många som skriver inlägg om att de letar efter bostad, speciellt vid höstterminens början. Ni hittar några av grupperna nedanför.
Korttidsboende
Finner du dig i en situation där du måste ha tak över huvudet snabbt eller kanske behöver någonstans att bo innan du hittar en annan bostad har vi en del alternativ vi kan rekommendera.
Det är viktigt att tänka på säkerheten, kostnaden och läget (närheten till campus och bussförbindelser) i sökandet av korttidsboende. Det är också viktigt att vara beredd på att boendet kanske inte är det mest bekväma eller lyxiga, men att det kan funka en kortare tid.
Viktigt att tänka på
Budget: Bestäm din budget för hyran och se till att den är realistisk för din ekonomi. Tänk också på andra kostnader som kan ingå, såsom el, vatten, sophantering, internet och kabel-TV.
Kontrakt: Läs igenom hyreskontraktet noggrant och se till att du förstår alla villkor och regler innan du undertecknar det. Tänk på hyresperiod, uppsägningstid, hyreshöjningar, deposition och ansvarsfördelning för eventuella skador.
Lägenhetens skick: Inspektera lägenheten noggrant innan du hyr den och notera eventuella skador eller brister. Ta också reda på om alla apparater fungerar som de ska.
Läget: Tänk på läget och dess närhet till campus, kollektivtrafik, affärer och andra bekvämligheter. Tänk också på säkerheten i området.
Hyresvärd: Ta reda på vem som är hyresvärd och vad deras rykte är. Fråga också tidigare hyresgäster om deras erfarenheter av att hyra från samma hyresvärd. Se upp för oseriösa hyresvärdar då bedrägeribrott ökar i Sverige!
Hyresvärdarna kan också hjälpa till om du upplever problem med tryggheten i ditt bostadsområde, t.ex. med dålig gatubelysning, ostädat trapphus eller att det finns människor i området som beter sig konstigt.
Trygghet: Det är viktigt att känna sig trygg under sina studier därför har vi skapat en Trygghetssida – Linnékåren (linnek.se)
Terminsstart: När börjar programmet/kursen du ska gå? Du behöver boende någon eller några dagar innan terminen startar. Terminstiderna går att hitta på Terminstider | lnu.se
Skydda dig själv mot bedrägeri
Var medveten om det blir vanligare med bedrägerier. Lär dig om olika typer av bedrägeri-metoder som används för lägenhets-bedrägerier, till exempel falska annonser, kopierade annonser, över-prissatta lägenheter eller att hyresvärden begär att betalningar ska ske genom osäkra eller ovanliga metoder. Ju mer medveten du är, desto bättre rustad är du för att undvika att bli lurad.
Rapportera misstänkta aktiviteter: Om du tror att du har stött på ett fall av lägenhetsbedrägeri eller om du har blivit lurad, rapportera det till lokala myndigheter eller polisen så snart som möjligt. Genom att anmäla hjälper du till att skydda andra från att råka illa ut.
Mer info finns på polisens hemsida