Råd och stöd

Vid problem ska du…

  1. I första hand vända dig till examinator eller kursansvarig.
  2. Ta hjälp av utbildningsansvarig i din utbildningsförening.
  3. Kontakta Linnékårens utbildningsbevakare vid generella kursproblem eller våra student- och doktorandombud om du känner dig felaktigt behandlad eller är osäker på vad som gäller.

Arbetsmiljö

Prefekten har arbetsmiljöansvaret på institutionen, både för studenter och personal. Om du har synpunkter på den fysiska, sociala eller organisatoriska arbetsmiljön bör du vända dig till prefekten, studerandeskyddsombudet eller fakultetens skyddsombud. För att anmäla kränkningar eller trakasserier kan du kontakta Linnékårens studentombud.

Kursvärdering

Hjälpa till att förbättra kursen genom att göra en kursvärdering, som sen sammanfattas och kommenteras av kursansvarig. Läraren ska redovisa resultatet och eventuella förändringar till nästa grupp studenter. Äldre kursvärderingar kan beställas från arkiv@lnu.se.

Fuska inte

Undvik fusk genom att:

  • Läs Linnékårens sida om fusk och plagiat.
  • Sätt dig in i regler för examinationen och följ dem.
  • Börja i god tid och lämna in uppgifter i tid.
  • Titta inte på andras arbeten och låt inte andra titta på ditt.
  • Formulera egna svar och redovisa tydligt alla källor. 
  • Var noga med vad du tar med till tentan.

Satsa på omtentan i stället för att fuska; avstängning skapar stora problem!

ChatGPT och AI

AI kan vara ett bra komplement till egen inlärning, kurslitteratur och föreläsningsmaterial, exempelvis för att sammanfatta, skapa övningsfrågor eller ge feedback på det du skrivit. Använd det inte under examination eller som ersättning för ditt eget kritiska tänkande eller skrivförmåga! 

Om AI-verktyg används är det viktigt att du är tydlig med hur och i vilka delar av arbetet du använt det. Du ansvarar själv för innehåll, pålitlighet och vetenskaplighet. 

Det betraktas som fusk att diskutera eller dela lösningsförslag under examination och kan leda till att du blir avstängd från studierna. 

Sjukdom

CSN beaktar sjukdom men kräver intyg, så sjukanmäl dig på Försäkringskassan från första sjukdagen. Universitetet erbjuder inga individuella anpassningar för att du varit sjuk, så missade examinationer kan påverka dina studier. Kontakta vid behov programansvarig och studievägledare för att skapa en individuell studieplan.

Grupparbete

Grupparbete är vanligt och det är viktigt att lära sig samarbeta effektivt. UB kan tipsa om lämpliga digitala verktyg. Eftersom alla i gruppen är kollektivt ansvariga för arbetet, kan hela gruppen bli straffad om någon fuskar. Eftersom det är svårt att själva kontrollera för plagiat, rekommenderas följande:

  • Be examinator förtydliga hur individuella bidrag ska särskiljas för att säkerställa individuell bedömning.
  • Arbeta med personer du litar på och klargör förväntningarna ni har på varandra. 
  • Diskutera källor och eventuella misstankar om plagiat innan inlämning.
  • För anteckningar om vem som har gjort vad och behåll kopior och versionshistorik till dess att betyget finns i Ladok.

Utbildningsplan

Ett program består av ett antal kurser som är tänkta att läsas i viss följd. Ibland ställs krav på att du måste ha klarat en viss kurs eller tagit ett visst antal högskolepoäng för att få börja nästa kurs. Läs programmets utbildningsplan och kursplanerna för att ta reda på vilka förkunskapskrav som ställs.

Kursplan

Kursplanen beskriver mål, innehåll och examinationsformer i kursen, är juridiskt bindande och måste följas. Läs gärna kursplanen i förväg. 

Kurslitteratur

Listan över kurslitteratur finns sist i kursplanen. Dubbelkolla med kursansvarig så att den verkligen gäller om du tänker skaffa den långt i förväg.

Schema

Ditt schema ska vara tillgängligt minst en månad före kursstart. Ordinarie examinationstillfällen ska anges, men det är inte säkert att omtentor finns med. Om du är osäker, fråga din lärare. Sent publicerade, scheman, olika versioner i Moodle och TimeEdit, eller upprepade schemaändringar ska inte accepteras.

Obligatoriska moment

Obligatoriska moment ska användas sparsamt och framgå av både kursplanen och schemat. De är inte examinerande och ger inga högskolepoäng, men måste genomföras för att få slutbetyg. Dessa moment dokumenteras som en ”resultatnotering” i Ladok. Universitetet är inte skyldig att erbjuda ett nytt tillfälle att ta igen missade obligatoriska moment.

VFU och kostnader

Regler för tilldelning av VFU- eller praktikplatser ska vara tydliga och förutsägbara så att du kan planera för eventuella ökade kostnader under praktiken. I Sverige är utbildning avgiftsfri, så du betalar inget för kursen eller examinationen, men det kan ändå tillkomma kostnader som du själv ansvarar för, till exempel boende, resor, kurslitteratur, hjälpmedel (t.ex. dator, programvara), och förbrukningsmaterial (t.ex. färg, penslar, textilier). Universitetet får ta ut skäliga avgifter för saker som kompendier och förbrukningsvaror.

CSN erbjuder ibland extra stöd för merkostnader, tilläggsbidrag och lån för specifika kostnader. Om kurser innebär extra kostnader, såsom studieresor eller specifika material, ska dessa vara angivna i kursplanen.

Genvägar

Fusk och plagiat
Det är ditt ansvar att känna till regler om fusk och plagiat.
Årets lärare
Lärare spelar en avgörande roll i studenters utbildning
PhD
Actually, not all PhD students see themselves as students, but you are!

Har du frågor?

Kontakta oss på mejl, telefon, facebook eller fyll i formuläret så svarar vi dig så snart vi kan
MÅN-FRE 09:00 - 11:30