Ny student Växjö

Välkommen till Linnéuniversitetet, och gärna också som medlem i Linnékåren!

Här har vi samlat sånt vi brukar få frågor om och sånt som är bra att vetaLinnékårens viktigaste uppgift är att representera studenterna gentemot universitetet och det omgivande samhället. 

Vi representerar alla studenter, inte bara medlemmar. Vi får ofta frågor från universitetet vad studenter tycker. Dels samverkar vi med våra studentföreningar, dels uppmuntrar vi studenter att ge oss feedback.

Kåren arbetar också för att utbildningarna vid Lnu ska hålla hög kvalitet, och att studenter ska kunna få råd och stöd vid behov. Under Om oss kan du se vilka roller som finns i organisationen, och våra kontaktuppgifter.

Såklart finns det ett liv utanför studierna. Du kan ta del av ett brett föreningsliv: Ca 35 föreningar arrangerar regelbundet olika aktiviteter. 

Läs mer på denna sidan om studentföreningar och introduktionen, om nationellt student ID, våra välkomst-mässor med mera. Du kan också ta dig vidare för att se vilka rättigheter (och skyldigheter) studenter på Lnu har liksom hur du får ut mesta möjliga av din studietid. 

Introduktionen

Under introduktionsveckorna får du lära känna dina nya klasskompisar samtidigt som du bekantar dig med din nya universitetsstad och har grymt kul på köpet. Introduktionen brukar beskrivas som något av det roligaste som händer under studietiden!

Utbildningsföreningarna tillsammans med ESN och kåren som har ansvaret för introduktionen. Inför terminsstart ska du bli kontaktad av din förening så du kan delta.

Skulle du inte bli kontaktad kan du hitta kontaktuppgifter till föreningarna här. Under varje utbildningsförenings logga står det vilka program föreningen har.   

Studentliv

Det finns flera möjligheter att engagera sig och påverka studentlivet. Du kan gå med i en styrelse eller i ett utskott. Du kan påverka dina studier eller studiemiljö genom att bli studentrepresentant eller studerandeskyddsombud. Är du intresserad av internationella kontakter, öva språk och/eller lära dig mer om andra länder kan du bli buddy till en internationell student.

Här kan du läsa mer om studentengagemang.

Nationellt student-ID

För högskole- och universitetsstudenter finns tre alternativ av nationellt student-ID: Mecenat, Studentkortet och WeStudents. Du kan välja ett av dem eller alla tre! Ladda ner dem enkelt från App Store eller Google Play – alla appar är gratis. För att få tillgång till reserabatter kan du behöva ladda upp eller skicka in ett registreringsintyg som visar att du är en aktiv student.

Nationellt student-ID är viktigt för att bevisa att du är student och har rätt till rabatter på resor, både med tåg och lokal kollektivtrafik. Observera att om du köper en rabattbiljett utan att kunna visa upp ditt student-ID, kan det leda till höga böter.

Utöver reserabatter kan du även få studentrabatter på kläder, restauranger, elektronik och mycket mer!

Välkomstmässor

Vi arrangerar Välkomstmässan i Växjö en gång varje terminsstart. Syftet är att introducera nya studenter till studentstaden, studentlivet och det utbud som företag, föreningar och myndigheter erbjuder.

Mässorna är mycket populära både hos utställare och studenter. Besöksantalet brukar ligga på ca 3000-5000 studenter, såväl nya som nuvarande. 

Dina rättigheter

Det finns rättigheter och skyldigheter du förväntas känna till, följa och nyttja dig av. Sätt dig särskilt in i reglerna om fusk och plagiat! Diskutera med din lärare eller hör av dig till oss. Behöver du råd och stöd, kika in här!

Hälsa

Att bibehålla en god hälsa som student är såklart viktigt, både för att lyckas med dina studier men även för ditt allmänna välmående. Det gäller både den mentala och den fysiska hälsan, som ju många gånger hänger ihop!

Studenthälsan på universitetet har fokus på studenters hälsa och välmående. Till deras kuratorer kan du vända dig om du är stressad, orolig eller nedstämd och behöver någon att prata med. De erbjuder både fysiska samtal och digitala via telefon eller zoom. De erbjuder gratis student-aktiviteter så som föreläsningar, seminarier och lunch-yoga. 

Olympen är Växjö Campus egna träningscenter och erbjuder ett välutrustat gym, gruppträning och bollsport-aktiviteter. 

Linnékåren har ett utskott som erbjuder olika aktiviteter på temat välmående. Aktiviteterna är öppna för alla studenter. Läs mer under EUniWell.

Försäkringar

Det är viktigt att skaffa en hemförsäkring även till ditt studentboende!

Läs mer om hemförsäkringar och jämför priser på hemförsäkringstudent.nu.

Studenter vid Linnéuniversitetet är försäkrade under skoltid och under direkt färd mellan bostaden och universitetets lokaler. Försäkringen täcker personskador genom olycksfall samt vissa fall av sjukdom genom smitta. I begreppet skoltid innefattas även olycksfall under distansstudier om olycksfallet har direkt samband med de studier som ska utföras. Mer info finns här!

Facebook-grupper

Det finns Facebookgrupper specifikt för studenter på Lnu. Här kan du få information om allt möjligt som rör studentlivet. 

Växjö Campus

Stuff sharing

Linnéuniversitetet Köp- och sälj

Växjö

Lär känna din nya stad!

Växjö kommuns sida

Upplev Växjö

Länstrafiken Kronoberg (Kollektivtrafik Växjö) 

Bli medlem!

Medlemmar i Linnékåren kan ta del av våra förmåner och rabatter, liksom våra event, i medlemsappen Hitract.

Ny i Växjö?

Du som är nyinflyttad i Växjö och folkbokför dig har chansen att få ett välkomstpaket värt 1000kr.

Söker du bostad?

Ta del av våra tips om hur du hittar bostad och vad som är värt att tänka på.

Ny student LNU

Ta del av Linnéuniversitetets information för nya studenter.

Föreningar

På campus finns ett rikt utbud av föreningar.

På gång!

Vi arrangerar aktiviteter både för medlemmar och för alla studenter.
Välkomstpaket
Ett välkomstpaket för dig som är ny i Växjö värt minst 1000kr
Trygghet
Växjös trygghetssida ger dig tips och råd om hur du kan hålla dig säker och var du kan få hjälp vid behov.

Har du frågor?

Kontakta oss på mejl, telefon, facebook eller fyll i formuläret så svarar vi dig så snart vi kan
MÅN-FRE 09:00 - 11:30