Bostadsinfo

Som student på Linnéuniversitetet har du tillgång till vårt bostadstorg där privatpersoner kan lägga in annonser om rum och lägenheter som hyrs ut.

Hittar du inget på vår bostadsportal läs igenom vår guide och besök de webbplatser vi föreslår för information om kösystem, registrering och bostadsportaler. Kontakta respektive företags kundtjänst för mer specifik information.

Guide till bostadsökande som ny student

1. BÖRJA TIDIGT och var ihärdig! 

Börja planera för framtida boende så fort du bestämt dig för att studera på Linnéuniversitetet. Lämna inte sökandet till sista minuten då det kan innebära att du tvingas acceptera enbart en dyrare lägenhet än vad du tänkt dig. Var hela tiden aktiv i ditt sökande efter bostad och kontakta samtliga bostadsbolag m.m 

2. Skapa ett konto på Boplats Växjö för studier i Växjö alternativt Kalmarhem för studier i Kalmar. 

Växjö: 

Boplats Växjö är den största bostadsförmedlingen i staden där du antingen kan ställa dig i studentbostadskön som är gratis, eller i den vanliga bostadskön som är gratis första året men som kräver en årlig avgift därefter. Då det alltid blir väldigt stor konkurrens om studentbostäder efter antagningsbeskeden kommit inför höstterminerna är det bra att skapa ett konto på Boplats så fort du börjar planera för att studera vid Linnéuniversitet i Växjö för att så snart som möjligt börja samla kö-poäng. 

Eftersom det ofta krävs väldigt höga kö-poäng hos Boplats för att få en lägenhet vid höstterminens start – då efterfrågan är som störst – rekommenderar vi att även se nedanstående tips. 

Kalmar: 

För förstagångstudenter vid Linnéuniversitetet i Kalmar gäller bostadsgaranti som tillhandahålls av Kalmarhem. Det finns vissa kriterier för att du ska vara berättigad bostadsgarantin som du kan läsa mer om på Kalmarhems hemsida.  

Ett viktigt första steg är dock att du registrerar dig hos dem så att du både samlar kö-poäng samt kan ta del av bostadserbjudanden som faller inom garantin.  

 

3. Andra hyresbolag med studentbostäder i Växjö och hyreslägenheter i Kalmar (på och utanför Campus) 

Växjö: 

Det finns flera hyresbolag som inte är kopplade till Boplats som du själv måste kontakta via antingen intresseanmälan, email eller telefon. Dessa är Heimstaden, SBS (Studentbostäder i Norden AB), K2A Studenthus och Stubor.

Kalmar: 

Om du inte kan få en lägenhet genom bostadsgarantin så kan du kontakta RikshemAxcell Fastighetspartner Sveaviken Bostad, Mönsterås bostäder, EBA Emmaboda, Nybrobostads AB, A.R.C. och Estea.

 

4. Andrahandsuthyrning, möblerat boendet etc.  

Linnékåren har en egen bostadsportal som är öppen för alla studenter där privata personer lägger ut annonser gällande andrahandsuthyrning eller lediga rum. Här krävs ingen registrering utan du kontaktar själv de personer som lägger ut bostadsannonser via email eller telefon.  

Ytterligare tips inom den här kategorin är Blocket! Där är det bra att både söka på befintliga annonser om lediga boenden, men också att du lägger ut en annons som bostadsökande med lite information om dig själv där sedan privata hyresvärdar istället tar kontakt med dig om de har något boende som är aktuellt. 

Vi kan även tipsa om olika Facebookgrupper för lägenhetsuthyrning. Likt Blocket, annonserar medlemmar i dessa om både lediga lägenheter, rum och andrahandsuthyrning. Det är även många som skriver inlägg om att de letar efter bostad där, speciellt vid höstterminens början. Läs mer om dessa i rullisterna nedan.

 
 

Kalmar

För att omfattas av studentbostadsgarantin måste du uppfylla följande krav: 

  • Du ska vara nyantagen till minst 30 HP/ termin på Linnéuniversitetet, studieort Kalmar.
  • Du ska inte ha studerat på Högskolan i Kalmar / Linnéuniversitetet med studieort Kalmar tidigare (OBS! För dig som tidigare studerat på LNU med studieort Växjö gäller alltså studentbostadsgarantin).
  • Du måste aktivt söka minst en (1) bostad hos Kalmarhem vid varje webbpubliceringstillfälle från det att du har blivit antagen och tackat ja till ditt antagningsbesked på antagning.se. 
  • Du ska inte vara folkbokförd eller bo i Kalmar kommun.
  • Du ska skriva dig i Kalmar kommun när du fått ditt bostadsavtal.
  • Ditt personnummer ska innehålla 12 siffror.

Du omfattas av garantin även om du läser basår på Linnéuniversitetet, men du behöver även uppfylla de ordinarie kraven för studentbostadsgarantin enligt ovan. Tänk på att du behöver mejla Kalmarhem ditt studieintyg i god tid innan garantiperioden startar då utbildningen inte registreras per automatik i systemet mellan LNU och Kalmarhem.

För mer info se Kalmarhems hemsida.

En lista över fastighetsägare i Kalmar finns på denna LÄNK.

Facebookgruppen Lägenheter i Kalmar Hyr/Sälj

Facebookgruppen Lägenheter i Kalmar

Facebookgruppen Lägenheter i Kalmar – öppen grupp

Tillfälligt boende i Kalmar

Om du inte hittar något permanent boende under din första tid kanske vandrarhem eller hotell är en lösning. Du kanske kan dela rum med någon?

Hotell & Vandrarhem Svanen

Kalmar län

Mönsterås: Mönsterås bostäder

Emmaboda: EBA Emmaboda

Nybro: Nybrobostads AB

Växjö

Ställ dig i så många bostadsköer som möjligt så tidigt som möjligt. Ju längre tid i kön, desto större chans att få bostad!

 
Övriga fastighetesvärdar i Växjö

Har du frågor om bostad?

Kontakta oss på mejl, telefon, facebook eller fyll i formuläret så svarar vi dig så snart vi kan
MÅN-FRE 09:00 - 11:30